-A A +A

Taitajakisat

Nuorten ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, joka järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 24. - 26.4.2012. Tapahtumaan odotetaan 30 000 kävijää. Taitaja2012 Jyväskylä -tapahtuman järjestää Jyväskylän koulutuskuntayhtymä yhteistyössä Keski-Suomen elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa. Puhdistuspalvelut on mukana Puhdistuspalvelut- lajina sekä  TaitajaPLUS- lajina. Puhdistuspalvelu- lajin lajivastaavana Jyväskylässä toimii kouluttaja Eija Ahtikallio Jyväskylän aikuisopistosta ja varavastaavana kouluttaja Eija Kinnunen samasta oppilaitoksesta.

21.5.2012
Tavataan Joensuussa 2013

Reilut kolme viikkoa on kulunut Taitajakilpailujen päätösjuhlasta.
Olihan tuo koko prosessi aika kova juttu monelle mukana olleelle. Suunnittelua, miettimistä, hankintoja, organisointia, valmentautumista kilpailutehtäviin, matkustamista, arviointia, fyysistä ja henkistä työtä...
Nyt se kaikki on kuitenkin ohi ja hyvät muistot kuvina tietokoneella, muistitikulla ja omassa päässä. Kisa sujui odotusten mukaisesti vaikkakin  aina löytyy asioita, joita tekisi toisin, jos olisi ”uusinnat”.
Suuret kiitokset kaikille kilpailutyössä ja kilpailussa mukana olleille sekä yhteistyökumppaneillemme!
Kilpailusta muodostui jännittävä pistetilanteen suhteen. Kolmen parhaan pisteissä erot olivat minimaaliset; paras 83 , toinen 82,94 ja kolmas 82,83 pistettä. Kovin oli tasavertainen kolmikko! Tuloksista ja tehtävistä lisää www.taitaja2012.fi
Kilpailijat osoittivat osaamisensa iloisesti ja sopivasti kilpailuhenkeä osoittaen. Tuomareilla oli vastuullinen tehtävä arvioida kaikki kahdeksan kilpailijaa tasapuolisesti ja kriteerien mukaisesti.
Kilpailualueella oli esillä puhtauden mittaaminen tohtori Tuula Suontamon opastuksella, samoin jätteiden uudelleenkäyttämiseen liittyvä yleisötehtävä, jota Keski-Suomen siivoustekninen yhdessä kouluttaja Maarit Pakarisen kanssa organisoi.
26.4. minulla oli kunnia luovuttaa puhdistuspalvelu lajin kilpailuja kiertävä ruusu seuraavalle lajivastaavalle Seija Vänskälle. Seuraavat kilpailut ovat siis Joensuussa ensi keväänä. Tuokoon tuo ruusu Seijalle ja vara lajivastaava Iiris Nikkiselle voimia kilpailujen suunnitteluun ja toteutukseen!

23.4.2012 aikaisin aamulla

Kilpailuvalmistelut ovat ohi. Tänään aamupäivällä Paviljongissa suoritamme vielä pientä asioiden hiomista viimeiseen muotoonsa.
Kilpailijat huoltajineen saapuvat kilpailupaikalle klo 12.00 samoin saapuvat myös lajimme tuomarit.
Ilmoittautumisen jälkeen alkaa kilpailijoiden perehdytys itse kilpailuun, tutustuminen lajialueeseen ja toisiimme.
Kilpailujen avajaiset ovat klo 17.00 ja siitä kilpailu sitten todenteolla alkaa. Tsemppiä meille kaikille!!!
Hieman (olikohan liian lievästi sanottu) on perhosia vatsassa. Onhan takana iso työ järjestelyiden suhteen ja itse päätapahtuma edessä. Onnistuminen kaikin puolin on meille tärkeää.
Tervetuloa tutustumaan puhdistuspalvelulajin kilpailuun ja koko kilpailualueeseen.  Paljon on nähtävään ja koettavaa tarjolla.
Huomenna tiistaina 24.4.2012 on siis jo ensimmäinen kilpailupäivä!


Näkemisiin!

Eija

 

Helmikuun loppu 2012

Osa on jo saanut nauttinut talvilomasta ja osalla loma on vasta edessä. Minulla on nyt loman ensimmäinen päivä ja aion viettää neljä päivää ulkoillen ja rentoutuen.
Taitaja2012 semifinaalit ovat onnistuneesti ohi ja seitsemän finalistia ja yksi +kilpailija on valittu Jyväskylän finaaliin. Isot kiitokset onnistuneista semifinaalijärjestelyistä Joensuuhun.  Onnea kaikille finaaliin päässeille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille. Jokainen on tehnyt upean suorituksen.
Finalisteilla on nyt alkanut viimemetrien valmentautuminen. Valmistaudu ja harjoittele kuitenkin rennosti, iloisesti ja positiivisesti, ei otsa kurtussa. Tällainen otehan kaikilla kilpailijoilla oli havaittavissa jo semifinaaleissa. Se oli hieno nähdä!
Kilpailujärjestelyt Jyväskylässä aina vaan tiivistyvät. Seuraavaksi onkin tuomarointiin ja pistelaskuun  liittyvät koulutukset edessä.  Kilpailutehtävät ovat siis valmiina ja samoin myös arviointikriteerit mietittynä. Käypä vilkaisemassa Taitaja2012- sivuillamme.
Aurinkoisia kevätpäiviä
Eija

 

Tammikuu 2012


Hyvää alkanutta vuotta 2012 kaikille blogin lukijoille.

Taitaja2012 ohjausryhmä kokoontui toisen kerran marraskuun viimeinen päivä. Hyväksyimme puhdistuspalvelulajin lajikuvauksen, suunnitelman lajialueesta ja kilpailussa käytettävistä koneista ja laitteista. Hyväksyimme myös kilpailutehtävät, arviointikriteerit ja tuomarit.

Tämän lisäksi teimme päätöksiä Taitaja2012 semifinaalien järjestämisestä. Semifinaalit järjestetään 25.1.2012 Joensuussa. Järjestäjänä Pohjois-Karjalan ammattiopisto ja kilpailupaikan osoitteena Niskakatu 17 Joensuu. Semifinaalikoordinaattorina on lehtori Seija Vänskä. Semifinaaliin on ilmoittautunut 19 kilpailijaa, joista valitaan Jyväskylän finaaliin 7 kilpailijaa sekä yksi ns. +kilpailija.

Hienoa, että semifinaaliin on näin paljon ilmoittautuneita! Heille kaikille onnea kilpailuun. Olkoon semifinaalipäivänne myös mukava ja opettavainen yhdessäolon päivä. Voittaja on jo tässä vaiheessa jokainen osallistuja omalla opiskelun ja oppimisen polulla.

Finaaliin on aikaa reilu kolme kuukautta. Erilaiset järjestelyt polttelevat mieltä koko ajan vaikka aina ei ennätäkään tarttua työhön käsiksi. Suunnittelua, pohtimista, organisointia, järjestelemistä, kirjoittamista, soittelemista, neuvotteluja jne… tuntuu riittävän. Kaikki kuitenkin hoituu aikanaan. Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille yhteistyökumppaneille ja työssä apuna olleille.

Iloisesti kohti semifinaaleja

Eija

 

Hei!
Jatkan Katja Piiparisen blogia puhdistuspalvelulajin Taitaja-kilpailujen järjestämisen tunnelmista. Tavoitteeni oli saada jo paljon aikaisemmin ensimmäinen kirjoitus, mutta näin vain kävi, että asia siirtyi tänne lokakuulle.
SM ammattitaitokilpailut ovat toistamiseen Jyväskylän Paviljongissa. Edellisen kerran kisailtiin Jyväskylässä vuonna 2003. Silloin olin mukana kisavalmisteluissa puhdistuspalvelulajin varavastaavana ja nyt lajivastaavana. Tulevia kilpailuja kanssani suunnittelemassa ja toteuttamassa on lajin varavastaava Eija Kinnunen ja apunamme ovat tietenkin myös aikuisopiston puhdistuspalvelualan kouluttajakollegat. Valmistelut ovat  jo täydessä vauhdissa ja kilpailuihin aikaa noin puoli vuotta.
Lajin ohjausryhmä on kokoontunut yhden kerran 8.9.2011. Kiitokset kaikille ohjausryhmän jäsenille hyvästä yhteistyöstä ja innokkaasta osallistumisesta. Ohjausryhmätyöskentelyllä on tärkeä merkitys kilpailujen onnistumissa. Seuraava ohjausryhmän kokoontuminen on 30.11.2011. Tällöin kilpailutehtävät, kilpailualuesuunnittelu ja tuomarointi ovat jo hyvässä vaiheessa ja saamme ohjausryhmän tukea ja neuvoja suunnitelmiimme.
Viime vuonna kilpailut olivat Kuopiossa. Oli hieno asia, että me Eijat saimme olla siellä mukana katsomassa ja kokemassa kilpailutoimintaa. Kuopio oli tehnyt upeat kilpailut niin puhdistuspalvelulajissa kuin muutenkin. Paineet ovat siis aikamoiset, jotta pääsemme samaan täällä Jyväskylässä. Olemme tehneet jo työtä lajimme kilpailujen toteuttamiseksi, mutta paljon on vielä edessä. Välillä jopa pelottaa kuinka selviydyn ja selviydymme. Työ on haastavaa, mutta samalla antoisaa, avartavaa ja mielenkiintoista. Onneksi kaikki edellisten kilpailujen toimijat ohjausryhmän ohella antavat auliisti neuvoja ja tukea. Heitä on helppo lähestyä mieltä askarruttavilla kysymyksillä.  Apuna on myös hyvä ja asiantunteva kilpailuorganisaatio täällä Jyväskylän Taitaja-toimistossa.
Taitaja2012 semifinaalit järjestetään tammikuussa 2012. Juuri nyt (17.10.-17.11.2011) onkin  aika ilmoittautua semifinaaleihin. Siispä kaikki kotityö- ja puhdistuspalvelualan sekä kiinteistöpalvelujen perustutkinnon, toimitilapalvelujen koulutusohjelman opiskelijat rohkeasti ilmoittautumaan ja mukaan kilpailemaan. Älkää pitäkö kilpailukynnystä liian korkealla!!! Mitä enemmän saamme osallistujia semifinaaleihin sitä enemmän on käytössämme finaalipaikkoja. Semifinaaleista valitaan maksimissaan 8 kilpailijaa huhtikuun finaaliin. Kannustakaamme opiskelijoitamme osallistumaan. Kilpailu on upea kokemus nuorille ja meille aikuisille! Osallistuminen on mahdollista kaikille kilpailuvuonna 20v täyttäville ja sitä nuoremmille.

Taitaja-kilpailun järjestäjämerkkinä toimiva hopeoitu ruusu  

Lokakuun ajan on myös haettavissa semifinaalipaikkakunta. Semifinaalipaikkakuntien hakua varten Skills Finland ry:n internetsivustolla on hakulinkki. Semifinaalien järjestämisoikeudesta päättää Skills Finland ry ja  järjestelyistä vastaavat semifinaalikoordinaattori ja lajivastaava. Taitaja2012-kilpailujen lajiohjausryhmät tekevät päätökset semifinaalien järjestäjistä kokouksessaan 30.11.2011. Semifinaalien järjestäjät julkaistaan finaalikilpailun järjestäjän sivuilla www.taitaja2012.fi.  Skills Finland ry järjestää hakijoille koulutustilaisuuden semifinaalin järjestämisestä 24.11.2011.

En malta olla mainitsematta tässä yhteydessä myös upeasta menestymisestä WorldSkills London 2011kilpailuissa. Suomi saavutti kaikkiaan 5 hopeaa ja 3 pronssia eri lajeissa.

Palaan vielä Taitaja2012 kuulumisiin, mutta nyt toivotan mukavaa ja värikästä syksyä kaikille!
Taidanpa lähteä itsekin tästä koneen äärestä nauttimaan syksyn kauniista väreistä ja samalla haravoimaan pudonneita lehtiä ja laittamaan pihamaata talvikuntoon.

Kuulumisiin
Eija

 

Taitaja2011-kilpailut, ammattitaidon SM-kilpailut,  järjestetään Kuopiossa 3.–5.5.2011.
Kilpailu on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma. Puhdistuspalvelut on mukana yhtenä lajina sekä TaitajaPLUS-kisojen lajina. Lajivastaavana Kuopiossa toimii Katja Piiparinen Savon Ammatti- ja aikuisopistosta. Blogissaan Katja kertoo valmistelujen etenemisestä.

 

 

 

Marraskuu 2010

Hei !
Vihdoin antaudun kirjoittamaan tänne blogiin. Kiitän aluksi kaikkia Taitaja2011 kilpailuihin ilmoittautuneita. Olette rohkeita,  kun tulette kilpailemaan. Mielestäni te annatte uskoa siihen, että alalla on tulevaisuudessa myös nuoria ihmisiä. Ilmoittautuneita on lopulta saman verran kuin edellisenä vuonna, eli 15 henkilöä. Ilahduttavaa on myös, että meiltäkin täältä Savon ammatti- ja aikuisopistosta saatiin ensimmäinen osallistuja. Oppilaitoksessamme nuorten koulutus aloitti vasta tänä syksynä. Samalla osoitan nämä kiitokset opettajille, jotka ovat tämän kaiken takana.
Seuraavana lajivastaavan tehtävissä keskitytään yhteistyökumppanuuksien luomiseen ja sopimusluonnosten viimeistelyyn. Toinen tulevan ajan ohjelmistossa oleva suuri juttu on ohjausryhmäkokous 1.12. Tilaisuus on kokemuksena erityinen, 41 lajin ohjausryhmät istuvat isossa liikuntasalissa ja puheensorina on mahtava. Tilaisuuden järjestelyt ovat mittavat, mutta onneksi Taitaja-  toimisto hoitaa ulkoiset puitteet, joten me ohjausryhmän jäsenet keskitymme oman alamme asioihin.
Ohjausryhmässä suunnittelemme tammikuun 20. päivänä tapahtuvia semifinaaleja, varmistamme tuomarityöt molempiin semifinaaleihin ja kilpailuihin ja suunnittelemme kevään Taitaja2011 kilpailuja sisällöllisesti.
Huomaan, kun etenen Taitaja-valmisteluissa, että asia alkaa olla monelle taholle jo tuttu, voidaankin puhua jo Taitajatapahtuman brändistä. Neuvotteleminen on siinä mielessä helpompaa. Tätä todistaa sekin, että tänä vuonna semifinaaleihin kaikissa lajeissa on kaikkiaan 1 651 ilmoittautunutta, edellistä vuotta pari sataa enemmän. Joillakin lajeilla on ihan eri tavalla pohdittava, miten semifinaalit järjestetään, kun semifinalisteja voi olla yli 100.
Puhdistuspalvelu on mielestäni jo vakiintunut laji Taitajakilpailuissa, näin voi sanoa. Mutta tämän jatkumiseksi meidän on yhteisesti toimittava niin, että osallistujamäärä kasvaa. Kieltämättä , kun odottelimme täällä ilmoittautumisia Taitajakilpailuihin, tuli hetkellisesti kylmä hiki otsalle, kun aloimme miettiä, että mitä jos ilmoittautuneita on liian vähän? Huomaan, että markkinointiin on järkevä panostaa vieläkin enemmän.
Olen erittäin ylpeä Keudan tekemästä työstä EuroSkills-kilpailujen osalta. Heidän tahdonvoimansa ansiosta meillä on nyt lähdössä joukkue Portugaliin. Onnea ja menestystä suomalaisen puhdistuspalvelualan osaamisen viemiseen Eurooppaan koko joukkueelle!  Jäämme jännityksellä odottamaan, mitä se poikii meille tulevaisuudessa. Juuri tämän menestyksen jatkumiseksi meillä on paljon tehtävää yhdessä.

Kuulumisia myöhemmin lisää. Totutellaan pakkasiin ja terveisiä Kuopiosta!

 

Lokakuu 2010

Kisoihin on aikaa vielä puoli vuotta, ja paljon työtä on vielä edessä. Kokemukset muun muassa viime vuoden semifinaalijärjestelyistä ja Vaasan sekä Oulun kilpailujen seuraaminen ovat tuoneet varmuutta kilpailujen järjestämiseen. Lisäksi edellisen vuoden lajivastaavan Hannele Pesosen ja lajipäällikön Tiina Joensuun tuki on takana, joten mieli on kaikesta huolimatta rauhallinen tulevan suhteen. Onneksi jokaiselle lajille valitaan aina kaksi vastuuhenkilöä ja kollega Tarja Matikainen suunnittelee ja toteuttaa asioita kanssani.